Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website. Informatie op deze website is daardoor niet meer actueel. De nieuwe website zal in januari online komen.
×

Matu

Sinds januari 2011 loopt er op de Verschoorschool een hond rond. Niet zomaar een hond, maar een hond met een missie: kinderen motiveren, stimuleren en stress verminderen waardoor ze zich beter ontwikkelen.

Positieve invloed

Uit onderzoek is gebleken dat honden een positieve invloed uitoefenen op de ontwikkeling en op de gezondheid in het algemeen. Een therapiehond zorgt ervoor dat kinderen meer hun best doen, zich veiliger en meer ontspannen voelen, zelfvertrouwen krijgen, beter communiceren en dus sociaal vaardiger worden. Daarnaast verbetert ook hun motoriek.

Kameraadschap

Honden geven een gevoel van kameraadschap en vertrouwen. Een hond vertelt niets door, dus kinderen kunnen geheimen aan hem toevertrouwen. Honden stimuleren tot bewegen en zorgen voor vermindering van stress. Een hond oordeelt en veroordeelt niet, maar brengt kinderen aan het lachen. Kortom, een hond zorgt voor ontspanning.

Mag ik u voorstellen aan Matu

Matu is een Australian shepherd ofwel een Australische herdershond. Hij is op 5 oktober 2010 geboren en gaat sinds januari 2011 op maandag tot en met donderdag met zijn baasje mee naar de Verschoorschool. Zijn baasje is Raquel Schoneveld, zij is orthopedagoog op de Verschoorschool. Buiten de schooltijden zorgt zij ook voor Matu. Ook doet zij alle opleidingen en trainingen met hem.

De naam Matu komt uit het Eskimo en betekent “opent deuren”. We hopen dat Matu voor de kinderen van de Verschoorschool vele deuren zal openen. Dat is zijn missie.

Praktijkverhalen Matu

Klik hier voor de Video Gijsbert en Matu 
Gijsbert komt elke week om met Matu te werken. Enerzijds is dit voor ontspanning, waardoor Gijsbert het in de klas beter volhoudt. Maar naast ontspanning werken we ook aan andere doelen. Gijsbert zelf wil graag werken aan zijn concentratie, omdat hij dit lastig vindt in de klas. Tijdens het werken met Matu kon Gijsbert heel goed merken dat wanneer zijn eigen concentratie minder werd, Matu ook minder geconcentreerd werd. Dit was voor Gijsbert een goede motivatie om te proberen zich langer te concentreren. In het filmpje is te zien dat dit heel goed lukt.Om te werken aan zelfinzicht en zelfvertrouwen heb ik met een leerling het kinderkwaliteitenspel gedaan. Doel van dit spel is leerlingen bewust(er) maken van hun eigen kwaliteiten en op die manier bijdragen aan een positief zelfbeeld. Het spel bestaat uit 69 kaartjes; elk kaartje bevat een illustratie en een woord (bijv. dromerig, slim, eerlijk). Samen hebben we een mooi overzicht gemaakt van de kwaliteiten van deze leerling. Een week later vraagt hij of hij dat spel ook mag gebruiken voor Matu. Hij heeft er een prachtige poster van gemaakt, met een nog mooiere conclusie: hij vindt Matu een superhond.

In 2016 wist Matu de Therapiehond zelfs de kranten te halen. Klik op de onderstaande linken voor de Artikelen.

NRC artikel Matu

RTL nieuws artikel Matu

image001.jpg
Ouders
Blijf goed geïnformeerd. Hier vindt u alles wat u moet weten over onze school en de groep van uw kind. Wij willen samen met u werk maken van het talent van uw kind.
Lees meer
Leerlingen
Check in met je eigen wachtwoord en deel je foto’s en weetjes met je klasgenoten. Ook voor  het werken aan je groepsopdrachten kun je hier terecht.
Lees meer

Meer dan een school

img_slider3.jpg
img_slider2.jpg
"Wij zijn meer dan een school. Wij bieden kinderen met complexe hulpvragen op het gebied van gedrag en leren een toekomst".