De School

Matu

 

Sinds januari 2011 loopt er op de Verschoorschool een hond rond. Niet zomaar een hond, maar een hond met een missie: kinderen motiveren, stimuleren en stress verminderen waardoor ze zich beter ontwikkelen.

 

Positieve invloed

Uit onderzoek is gebleken dat honden een positieve invloed uitoefenen op de ontwikkeling en op de gezondheid in het algemeen. Een (therapie)hond zorgt ervoor dat kinderen meer hun best doen, zich veiliger en meer ontspannen voelen, zelfvertrouwen krijgen, beter communiceren en dus sociaal vaardiger worden. Daarnaast verbetert ook hun motoriek.

 

Kameraadschap

Honden geven een gevoel van kameraadschap en vertrouwen. Een hond vertelt niets door, dus kinderen kunnen geheimen aan hem toevertrouwen. Honden stimuleren tot bewegen en zorgen voor vermindering van stress. Een hond oordeelt en veroordeelt niet, maar brengt kinderen aan het lachen. Kortom, een hond zorgt voor ontspanning.

 

Mag ik u vorstellen aan Matu

Matu is een Australian shepherd ofwel een Australische herdershond. Hij is op 5 oktober 2010 geboren en gaat sinds januari 2011 op maandag tot en met donderdag met zijn baasje mee naar de Verschoorschool. Zijn baasje is Raquel Schoneveld, zij is orthopedagoog op de Verschoorschool. Buiten de schooltijden zorgt zij ook voor Matu. Ook doet zij alle opleidingen en trainingen met hem.

De naam Matu komt uit het Eskimo en betekent “opent deuren”. We hopen dat Matu voor de kinderen van de Verschoorschool vele deuren zal openen. Dat is zijn missie.

 

Hond als coach

De communicatie van mensen en kinderen onderling is vaak ingewikkeld. Er komt veel bij kijken om anderen te begrijpen, er worden vaak dubbele boodschappen gegeven. Dieren doen dit niet. Bij een hond heeft het geen zin je anders voor te doen dan je bent: een hond kijkt anders. Een hond ziet wie je werkelijk bent en zal je gedrag spiegelen. En dit alles uiteraard zonder te oordelen. Dat maakt een hond als coach zo mooi en waardevol. Door de manier van reageren van de hond, zijn onvoorwaardelijke liefde, samen met het stress verlagende effect, maakt een hond tot een uitstekende coach.

 

Voorbeelden Gijsbert komt elke week om met Matu te werken. Enerzijds is dit voor ontspanning, waardoor Gijsbert het in de klas beter volhoudt. Maar naast ontspanning werken we ook aan andere doelen. Gijsbert zelf wil graag werken aan zijn concentratie, omdat hij dit lastig vindt in de klas. Tijdens het werken met Matu kan Gijsbert heel goed merken dat wanneer zijn eigen concentratie minder wordt, Matu ook minder geconcentreerd wordt. Dit is voor Gijsbert een goede motivatie om te proberen zich langer te concentreren. In het filmpje is te zien dat dit heel goed lukt.

Klik hier voor de Video Gijsbert en Matu 

 

In 2016 wist Matu de Therapiehond zelfs de kranten te halen. Klik op de onderstaande linken voor de Artikelen.

NRC artikel Matu

RTL nieuws artikel Matu

 

Soms is een schoolsituatie dusdanig ingewikkeld voor een kind, dat troost en een veilig gevoel een voorwaarde is om uberhaupt op school te kunnen zijn. Wat is het ook dan fijn als Matu er is.

(foto Wicky)

 

Speciaal, omdat jij talent hebt.
Speciaal, omdat jij talent hebt.